25 Temmuz 2012 Çarşamba

Sitenizin Trafiğini Nasıl Arttırırsınız?


Sitenizi kurdunuz. Şimdi ziyaretçi çekme zamanı. Sitenize gelen ziyaretçi sayısını arttırmanız, yani hitinizi yükseltmeniz için yapılması gerekenleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
 

Sitenizi Sık Sık Güncelleyin


İnternette atasözü gibi benimsenmiş bir söz vardır: “içerik kraldır”. Yani siteniz için en önemli unsur içeriktir. Sitenizin içeriği kaliteli ve zengin olmalıdır. İçeriği sürekli güncel tutmalı ve sık sık yeni içerik girmelisiniz. Sitenizi ne kadar sık güncellerseniz, ziyaretçileriniz o kadar sık gelecektir. Her gün güncellerseniz, her gün sitenizi yeniden ziyaret etmek için bir neden olur. En iyisi bir güncelleme çizelgesi oluşturmak ve buna sadık kalmaktır. Bu sayede sitenizin ziyaretçileri ne zaman güncelleme yapılacağını bilir. Ancak sırf içerik girmiş olmak için de içerik girmeyin. Tüm içerikleriniz özgün ve kaliteli olmalıdır. Özgün içerik bulamıyorsanız, güncelleme sıklığınızı değiştirin, daha az ancak özgün içerikler girin.



Sitenizi Dizinlere Ekleyin


Web sitelerini kategorilere ayırarak kısa açıklamalarla kataloglayan sitelere “web dizini” denir. Sitenizi popüler web dizinlerine eklemeniz PageRank değerinizi yükseltecek, Google arama sonuçlarında daha iyi yerlere gelmenizi sağlayacak, bunun sonucunda site bilinirliliğiniz artacaktır. Webdeki en büyük ve kaliteli web dizini DMOZ’dur. Google dizin verilerini DMOZ’dan alıyor. Hatta arama sonuçlarında DMOZ editörleri tarafından girilen açıklamalar görüntülenmektedir.

DMOZ binlerce gönüllü editör tarafından düzenlenmektedir. Türkçe siteler www.dmoz.org/world/turkce adresinden dizine eklenebilmektedir. Burada siteniz için en uygun kategoriyi seçip “adres öner” linkine tıklamanız gerekiyor. açılan sayfadan formu doldurup gönderin. Bundan sonra siteniz editörler tarafından incelenecek ve uygun görülürse dizine eklenecektir.



Arama motorlarına kaydolun


İnternette bir şey arayan kişilerin, arama yaptıklarında sitenize ulaşabilmeleri önemlidir. Bunun için sitenizin arama motorları tarafından indekslenmesi gerekiyor. Arama motorlarında bulunmanın en iyi yolu, başka bir sitenin sizin sitenize link vermesidir. Link alamıyorsanız, sitenizi google’a kaydettirebilirsiniz. Bunun için www.google.com.tr/addurl/?hl=tr&continue=/addurl adresinden kayıt yapabilirsiniz. Bing’e kayıt olmak için  www.bing.com/docs/submit.aspx adresine gitmelisiniz.



Google Site Yöneticisi Araçları’nı kullanın


Google ücretsiz olarak site yönetici araçları sunuyor. Bu araçlara www.google.com.tr/webmasters sitesinden ulaşabilirsiniz. Buraya kaydolduktan sonra sitenize bir meta etiketi ekleyerek sinin size ait olduğunu Google’a onaylatıyorsunuz. Bundan sonra sitenize hangi arama terimleriyle ulaşıldığı, Google’ın sitenizde bulduğu tarama hataları, RSS abonesi istatistikleri gibi verilere ulaşabilir, sitenize Site Haritası (Sitemap) ekleyebilir, robots.txt dosyanızı kontrol edebilir, sitenizin coğrafi hedefini ve tarama hızını belirleyebilirsiniz.



Sitenize değer katın


Herkes bedava sever. Özellikle internette bu durum daha geçerlidir. Bu nedenle sitenizi renklendirecek bedava uygulamalar ekleyebilirsiniz. Örneğin joomla tabanlı bir siteniz varsa http://extensions.joomla.org/extensions/photos-a-images/ecards/3430 adresinden indirebileceğiniz bir e-kart uygulaması ile siteniz üzerinden e-kart gönderilmesini sağlayabilirsiniz. http://www.hotscripts.com/ adrsinde çok sayıda php ve asp tabanlı bedava uygulamalar bulabilirsiniz. Alan adınız güzelse web siteniz üzerinden isim@siteniz.com gibi e-posta dağıtabilirsiniz. Bunun için https://domains.live.com adresinden Windows live admin center’a üye olmalısınız. Siteniz ile dağıttığınız e-posta adreslerine www.hotmail.com adresinden girilebilir.



RSS akışları


RSS, ziyaretçilerinizin web sitenizdeki haberlere abone olarak “RSS okuyucu” yazılım veya servisler üzerinden haberlerinizi takip etmesini sağlayan bir formattır. www.google.com.tr/reader adresinden ulaşabileceğiniz Google Reader gibi RSS okuyucu servisler, ziyaretçilerin RSS akışlarına abone olarak takip etmek istedikleri bütün sitelerin güncellemelerini tek bir noktadan takip edebilmelerini sağlar. Hem Joomla! hem de WordPress RSS akışlarını desteklemektedir. Bu özelliği kesinlikle devre dışı bırakmamanızı, hatta kullanıcılarınızı RSS akışlarınıza abone olmaya yönlendirmeniz faydalı olacaktır. Sitenizi sık sık güncellerseniz, RSS akışlarınız sitenizin güncellendiğini okurlarınıza haber verecek ve haberleriniz daha çok okunacaktır.



Farklı tarayıcılarda test edin


İster web sitenizi kendiniz tasarlamış olun, isterseniz Joomla! ya da WordPress’inizi yeni bir şablon ya da tema kurmuş olun, tasarımınızın farklı tarayıcılarla uyumluluğunu test edin. Tasarımınızı Internet Explorer, Firefox (www.firefox.com), Google Chrome (www. google.com/chrome) ve Opera (www.opera.com) gibi farklı tarayıcılarda test etmeniz gerekir. Web sitenizin onlarca farklı tarayıcı sürümünde ve farklı işletim sistemlerinde nasıl görüneceğini test etmek için http://browsershots.org sitesini kullanabilirsiniz. Siteye girdikten sonra, önce None linkine tıklayarak tüm seçimi kaldırın. Ardından görüntülemek istediğiniz tarayıcıları seçin. Ne kadar çok tarayıcı seçerseniz ön izlemelerin hazırlanması o kadar uzun sürer. Adres satırına sitenizin adresini girip istediğiniz tarayıcıları seçtikten sonra Submit düğmesine tıklayın. Açılan sayfadaki “Queue estimate” değeri ön izlemelerinizin yaklaşık ne kadar süre sonra tamamlanacağını göstermektedir. Ön izlemeleriniz oluşturuldukça sayfanın alt kısmında belirecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder