22 Ocak 2013 Salı

Satış Ortaklığı (Affiliate Marketing) Nedir?



Dünyada yaygın olarak kullanılan Affiliate Marketing teriminin Türkçe karşılığı Satış Ortaklığı‘dır. Kısaca, “bir ürün veya hizmetin satışına aracılık ederek satışından komisyon elde etmek” şeklinde açıklayabiliriz. Bu sistemle para kazanan kişilere ise “affiliate” yani “satış ortağı” denir.
Satış ortaklığı sisteminin işleyişini aşağıdaki şema yardımıyla inceleyelim.

satis ortakligi sema 6 Satış Ortaklığı (Affiliate Marketing) Nedir?
Satış Ortaklığı Sisteminin İşleyişi

1- Satış Ortağı olarak siz bir için çalışma yaptınız. Örneğin bir web sayfası hazırladınız. Müşteri sizin Web sayfanıza gelir, tanıtımını yaptığınız ürünü inceler.
2- Müşteri ürünü satın alır. Burada şunu hatırlatayım komisyon kazanmanız için her zaman satış yapmanız gerekmez. Bazı sitelere ücretsiz üyelik kazandırarak da komisyon elde edebilirsiniz.
3- Ürün satışından elde edilen kazançtan satış ortağı olarak siz komisyonunuzu otomatik olarak hesabınıza yatan para şeklinde alırsınız. Satış ortaklığı ile satılan ürünlerin çoğunluğu yazılım, e-kitap gibi dijital ürünler olduğundan kargo, depolama, üretim gibi maliyetleri yoktur. Bunun sonucu olarak kazanacağınız komisyonlar %70-%80 gibi çok yüksek komisyonlardır.
4- Ürün satıcı tarafından müşteriye ulaştırılır. Ürünün müşteriye gönderilmesi, arızalı veya hatalı üretim gibi sorunlar sizi ilgilendirmez. Tüm bu işlemlerden satıcı sorumludur. Satış Ortaklığı Sisteminin en güzel yanlarından biri de budur. Sizin ürünle ilgili sorumluluğunuz yoktur.
Bu satış süreci sonunda satış ortağı olarak siz komisyon kazanırsınız, ürün sahibi ise sizin gibi satış ortakları sayesinde yeni müşterilere ulaşarak hem ürün tanıtımını yapar, hem de satışlarını arttırır. Karşılıklı kazanç vardır.

Ülkemizde insanlar internetten para kazanma konusunda ön yargılara sahipler ve genelde bu konuya şüpheyle yaklaşıyorlar. Oysa yukarıdaki şemaya bakıp satış sürecindeki adımları incelerseniz bu sürecin gerçek hayattaki ticaret ile aynı olduğunu görürsünüz. Satılan bir ürün var. Siz bu ürünü pazarlıyorsunuz. Ürünü sattıkça komisyon alıyorsunuz. Aslında sistem bu kadar basit. Bu işi yapan veya yapmaya çalışan herkes para kazanmıyor veya az kazanıyor, bir diğeri çok para kazanıyor olabilir. Bu tamamen harcanan emek, bu iş için ayrılan zaman ve tabi ki iyi fikirleri iyi bir proje ile yapabilmeye bağlı.
Yüksek satışı olan bir ürünü, iyi bir site ile tanıtıp, o siteye özgün ve insanların ilgisini çekecek içerik girip, belli bir ziyaretçi kitlesi oluşturursanız kazanç kendiliğinden gelir. Bunu gerçek hayattaki ticaret ile karşılaştıralım: Çok satan bir ürün var. Bu ürünü satmak için dükkan açtınız, reklam yaptınız, insanlar geldi ve ürünü sizden almaya başladı. Siz tanıtımınızı ne kadar iyi yaparsanız, o kadar çok kişi gelir ve satışınız o kadar artar. Sistemin mantığı bu.

Sitenize ziyaretçi çekmek için çeşitli çalışmalar yapabilirsiniz: reklam kampanyası, forumlarda yazma, blog açma, bloglarda yorum yapma, e-mail gönderme, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde tanıtım yapma …vb.  Sitenizin hitini arttırmak için yapmanız gerekenleri bu yazıdan okuyabilirsiniz.
Tekrar kısaca Satış Ortaklığı Sisteminin avantajlarını özetleyecek olursak;
  1. Ürün sahibi ile iletişim kurmanız gerekmez.
  2. Ürünün müşteriye ulaşıp ulaşmadığı sizi ilgilendirmez.
  3. Ürünle ilgili sorunlar sizi ilgilendirmez.
  4. Vergisi sizin adınıza devlete ödenir.
  5. Risk yoktur, ürün alıp satmazsınız.
  6. Küçük paralarla bu işe başlayabilirsiniz.

Peki kesin para kazanır mıyım?

Diyelim ki bir ürün aldınız ve satamadınız. Satarsanız para kazanırsınız, satamazsanız kazanamazsınız  Ürüne satış ortağı olmak için bir ücret ödemediğiniz için riskiniz yok. Yani kaybedeceğiniz bir şey yok. Burada başka bir yanlış algıyı düzeltmem gerekiyor. Satış Ortaklığı ile para kazanmak için emek harcamalı, bu işe zaman ayırmalısınız. İnsanlar söz konusu internetten para kazanmak olunca, yan gelip yatarak para kazanılacağını sanıyor. Oysa nasıl ki gerçek hayatta çaba göstermeden, emek harcamadan para kazanılmıyorsa internette de durum böyledir. Eğer gerçekten bu işi yapıp iyi bir ek gelirim olsun istiyorsanız, ki sizin çalışmanıza ve bu iş için harcadığınız zamana bağlı olarak orta sınıf bir memurun maaşı kadar aylık kazanabilirsiniz  düzenli olarak çalışmalı ve her gün en az 2 saatinizi bu işe ayrımanız gerekiyor.

Bu işi Herkes Yapabilir mi?

Temel düzeyde bilgisayar bilgisi bu işe başlamak için yeterlidir. Proramcılık bilmeniz gerekmez. Bilgisayarla vakit geçirmeyi seviyorsanız, mesela Facebook’ta bir şeyler paylaşıp, arkadaşlarınızla mailleşiyor merak ettiğiniz bir konuyu Google’da arayabiliyor, download yapmayı biliyorsanız başlangıç için yeterli. Bilgi düzeyiniz iyiyse daha çabuk ilerlerle, başlangıçta yaşanacak zorlukları daha kolay aşabilirsiniz. Ama herkes yapabilir ve başarabilir, tek şart çaba göstermek ve pes etmemek. Bu söylediklerim gözünüzü korkutmasın. Bahsettiğim başlangıç dönemi 2-3 aylık bir süreçtir.
Bu süreçte ve daha sonrasında işin devamında size rehberlik edecek en iyi kaynak, bu blogta bir yazı ile tanıttığım GooMass’tır. GooMass web sitesi üzerinden Satış Ortaklığına odaklanmıştır. Diğer yandan site kurmadan Google reklamcılık yöntemleri ile para kazanmak isterseniz, yine blogta birkaç yazı ile anlattığım Google Kazançları sizin için iyi bir rehber olacaktır.

2 yorum:

  1. Satış ortaklığı ile kazanmanız mümkün. İstikrarlı bir şekilde eğitim setinde anlatılanları uygulayın. Doğru yolda ilerlediğinizden emin olun.
    Az da olsa, geç de olsa kazanırsınız.

    YanıtlaSil