19 Haziran 2012 Salı

Joomla mı WordPress mi? Hangi CMS?


İçerik Yönetim Sistemi kullanarak Site tasarlamaya karar verdiniz. Şimdi hangi CMS daha iyi, hangisini kullansam diye düşünüyorsunuz. Aslında dünyada en çok kullanılan bu 2 CMS farklı amaçlar için tasarlanmıştır. Bu nedenle kararınızı projenize göre vermelisiniz. Öncelikle projemizi hangi temel üzerine kurabileceğimizi de bilmemiz gerekir. Her temel üzerine her projeyi inşa edemezsiniz. İnşa etmeye çalışırsanız problemlerle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Joomla ve wordpress farklı amaçlar için üretilmiş yazılımlardır. Joomla portal ve blog olabilme özelliğine sahiptir. Buna  karşın wordpress sadece bir blog yazılımıdır, Wordpress ile portal oluşturmaya çalışırsanız başınız belada demektir. Joomla da wordpress ile yapabileceklerinizin hemen hepsini yapabilirisiniz, ancak wordpress joomla ile yapabileceklerinizi karşılamaz.
Joomla size daha çok imkan sunarken, Wordpress kullanım kolaylığı ile ön plana çıkıyor. Hiç tecrübeniz yoksa Wordpess ile başlamanızı öneririm. Wordpress’in size yetmediği noktada, ki bu duruma gelirseniz epey yol katetmişsiniz demektir, Joomla’yı deneyebilirsiniz.
Joomla! temel olarak bileşen, modül, plugin yapısı üzerine kuruludur. Gelişmiş yönetim ara yüzü yönetim açısından çok büyük kolaylıklar sunar ve çok işlevsel araçlarla donatılmıştır. İlk defa kullanacak olan kullanıcıların bile kolaylıkla çalışıp içeriklerini yayınlayabileceği esnek bir yapıya sahiptir.
Bu esnek yapısı sayesinde oluşturulacak olan sitelerin alan ve türü sınırsızdır. Sağlam çekirdek yapısı ve esnekliğiyle bir alışveriş sistemine, emlak veya otomotiv sitesine, haber ve blog sistemine kolayca geçiş yapabilirsiniz.
WordPress, Google tarafından çok hızlı indexlenir ve sayfa açılışları hızlıdır. Güçlü bir kişisel yayım platformudur. Özgürce dağıtımı yapılan, standart, hızlı, hafif ve kişisel ayarlarıyla ve tamamen istenilen özelliklere göre değiştirilebilir çekirdeğiyle bir yayım platformu sunmaktadır. Bunun yanında her kullanıcı kendi ihtiyaçları doğrultusunda temalar üretip kullanabilmektedir. Bu alanda WordPress, rakiplerine göre oldukça başarılı ve zengindir.
WordPress'in en bilinen özelliklerinden olan 5 dakikalık kurulumu, basitliği ve kullanım kolaylığı açısından çok pratik bir konumdadır. Yazılımı en son sürüme yükseltmek kolaydır ve kurulumdan daha kısa bir süre almaktadır.
WordPress'in bir çok eklentisi, yükle/çalıştır mantığıyla işlemektedir. Kendinize göre beğendiğiniz eklentileri WordPress Eklentileri adresinden kolayca sitenize kurabilirsiniz.
GooMass Eğitim Kiti’nde Joomla ve Wordpress’in kısa bir tanıtımı yapılmaktadır. GooMass’ta bu 2 sistem SEO açısından incelenmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkten rehber kitabı indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder