19 Haziran 2012 Salı

Joomla mı WordPress mi? Hangi CMS?


İçerik Yönetim Sistemi kullanarak Site tasarlamaya karar verdiniz. Şimdi hangi CMS daha iyi, hangisini kullansam diye düşünüyorsunuz. Aslında dünyada en çok kullanılan bu 2 CMS farklı amaçlar için tasarlanmıştır. Bu nedenle kararınızı projenize göre vermelisiniz. Öncelikle projemizi hangi temel üzerine kurabileceğimizi de bilmemiz gerekir. Her temel üzerine her projeyi inşa edemezsiniz. İnşa etmeye çalışırsanız problemlerle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Joomla ve wordpress farklı amaçlar için üretilmiş yazılımlardır. Joomla portal ve blog olabilme özelliğine sahiptir. Buna  karşın wordpress sadece bir blog yazılımıdır, Wordpress ile portal oluşturmaya çalışırsanız başınız belada demektir. Joomla da wordpress ile yapabileceklerinizin hemen hepsini yapabilirisiniz, ancak wordpress joomla ile yapabileceklerinizi karşılamaz.
Joomla size daha çok imkan sunarken, Wordpress kullanım kolaylığı ile ön plana çıkıyor. Hiç tecrübeniz yoksa Wordpess ile başlamanızı öneririm. Wordpress’in size yetmediği noktada, ki bu duruma gelirseniz epey yol katetmişsiniz demektir, Joomla’yı deneyebilirsiniz.
Joomla! temel olarak bileşen, modül, plugin yapısı üzerine kuruludur. Gelişmiş yönetim ara yüzü yönetim açısından çok büyük kolaylıklar sunar ve çok işlevsel araçlarla donatılmıştır. İlk defa kullanacak olan kullanıcıların bile kolaylıkla çalışıp içeriklerini yayınlayabileceği esnek bir yapıya sahiptir.
Bu esnek yapısı sayesinde oluşturulacak olan sitelerin alan ve türü sınırsızdır. Sağlam çekirdek yapısı ve esnekliğiyle bir alışveriş sistemine, emlak veya otomotiv sitesine, haber ve blog sistemine kolayca geçiş yapabilirsiniz.
WordPress, Google tarafından çok hızlı indexlenir ve sayfa açılışları hızlıdır. Güçlü bir kişisel yayım platformudur. Özgürce dağıtımı yapılan, standart, hızlı, hafif ve kişisel ayarlarıyla ve tamamen istenilen özelliklere göre değiştirilebilir çekirdeğiyle bir yayım platformu sunmaktadır. Bunun yanında her kullanıcı kendi ihtiyaçları doğrultusunda temalar üretip kullanabilmektedir. Bu alanda WordPress, rakiplerine göre oldukça başarılı ve zengindir.
WordPress'in en bilinen özelliklerinden olan 5 dakikalık kurulumu, basitliği ve kullanım kolaylığı açısından çok pratik bir konumdadır. Yazılımı en son sürüme yükseltmek kolaydır ve kurulumdan daha kısa bir süre almaktadır.
WordPress'in bir çok eklentisi, yükle/çalıştır mantığıyla işlemektedir. Kendinize göre beğendiğiniz eklentileri WordPress Eklentileri adresinden kolayca sitenize kurabilirsiniz.
GooMass Eğitim Kiti’nde Joomla ve Wordpress’in kısa bir tanıtımı yapılmaktadır. GooMass’ta bu 2 sistem SEO açısından incelenmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkten rehber kitabı indirebilirsiniz.

11 Haziran 2012 Pazartesi

Web Sitesi hazırlarken CMS Kullanmak


Satış Ortaklığı sisteminde en zor ama en önemli aşama, web sitesi hazırlamak ve bu siteyi optimize etmektir. Geçmişte Web Sitesi yapmak sadece profesyonel programcıların yapabileceği bir işti. HTML, ASP, PHP gibi diller bilmeniz, kodlar yazmanız gerekirdi. Neyse ki, artık CMS(Content Managament System) yani İçerik Yönetim Sistemleri var.
CMS’ lerin en güzel yönleri, forum, portal, makale sistemi, veritabanı bağlantıları, üyelikler, yönetici paneli gibi kullanımı kolaylaştıran uygulamalar içermesidir. Diğer avantajı da pek çoğunun açık kaynak kodu ile yazılmış olmalıdır. Bu sitenizi tasarlarken bir ücret ödemeyeceksiniz anlamına geliyor.  
Pek çok CMS SEO için optimize edilmiş kodlar içerdiğinden, sizin arama motorlarında üst sıralara çıkmak için kodlarla  uğraşmanıza gerek kalmaz. Siz sadece içerik ve tasarımla ilgilenirsiniz. Tabi burada SEO’nun doğrudan içerikle ilgili olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Siz hazırladığınız sitede konunuzla ilgili özgün ve ilgi çekici içerikler girmezseniz, örneğin google’da üst sıralara çıkamazsınız. Site tasarımınız mükemmel, kodlarınız hatasız olsa bile.
CMS size şu avantajları sağlar:
- kodlama, programlama bilgisi olmadan web sayfası tasarlama
- Hazır şablonlar sayesinde, sitenizin görünümü çok hızlı bir şekilde değiştirebilme
- Açık kaynak kodlu olasından dolayı tasarım için ücret ödemezsiniz
- SEO optimizasyonunu kolaylaştırması
Günümüzde yazılan CMS sistemlerin çoğu PHP ile yazılmıştır. Çok sayıda CMS sistemi vardır. Ancak dünyada en çok kullanılan 3 sistem vardır.
Drupal: (PHP) Dünya çapında en çok kullanılan portal sistemlerden biri olan Drupal sayesinde hem kişisel hem de sosyal sitelerinizi yönetip, aklınıza gelebilecek her türlü içeriği paylaşabilirsiniz.
Joomla: (PHP) Kurulumu ve yönetimi kolay, geliştirilebilir, en basit sistemlerden en karmaşık sistemlere kadar birçok yerde kullanılabilen bir portal sistemidir.  
Wordpress: (PHP) Bu blog sistemi sayesinde istediğiniz esneklikte çalışabilir, içeriklerinizi ister blog düzeninde ister daha görsel sistemlerle bezeyerek web kullanıcılarının dikkatini çekebilir ve standartlara uygunluğu sayesinde arama motorları tarafından birinci sırada tercih edilebilirsiniz.
CMS platformları günümüzde internette bir site sahibi olmak isteyen her kesime hitap ediyor ve bunların büyük bir çoğunluğu tamamen ücretsiz yazılımlardan oluşmaktadır.

6 Haziran 2012 Çarşamba

Web Sitesi Kurmadan Para Kazanma Yöntemleri ve Riskleri


İnternet genelde bir bilgi kaynağı olarak görülür. Oysa günümüzde çok büyük bir pazar haline gelmiştir. İnternet’ten ek gelir elde eden, hatta geçimini internet üzerinden sağlayan insanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Önceki yazımda Web Sitesi kurarak nasıl para kazanacağınızı anlatmıştım. Bu yazımda ise site kurmadan para kazanma yöntemlerini anlatacağım.

PTC(Paid to Click)

Akla gelen ilk yöntem tıkla kazan metodudur. Tıkla kazan yöntemi PTC(Paid to Click) olarak bilinmektedir. PTC sitelerindeki mantık sisteme giriş yaptığınızda her gün yenilenen reklamlara birer kez tıklayarak belirli bir zaman diliminde reklamı yayınlanan sitede kalmaya dayanmaktadır. Gezdiğiniz reklam adedince PTC sitesinin belirlediği bir miktar hesabınıza para olarak geçmektedir. Bu şekilde size para kazandıran pek çok site var. Ancak sadece reklamlara tıklayarak para kazanmak zahmetsiz bir yol gibi görünse de, aslında bu yöntemle ciddi rakamlar kazanmak pek olası değil. Bu sitelere üye olduğunuzda, size mail yoluyla linkler gönderilir. Siz de bu linklere tıklayarak, sayfaları görüntüleyerek, hesabınıza belli bir para yatmasını sağlarsınız. Tıklama başına ödenen miktar 0,02$ gibi bir rakamdır. bu demek oluyor ki, 1$ kazanmak için 50 sayfa görüntülemelisiniz. Mailinize günde 10 link gelse, 5 günde 1$ kazanırsınız. Buna değer mi, siz karar verin.

PTC sistemlerinde asıl kazanç direkt referans ve referans kiralama sistemiyle gerçekleşmektedir. Direkt referans sistemi sizin referans linkinizle üye olan kişinin gezdiği reklamlardan ve sitede harcadığı paralardan sizin de belirli bir yüzde almanız mantığıyla işlemektedir. Birkaç direkt referansla az bir kazanç elde ediyor gibi gözükseniz de referanslarınızı arttırdığınızda yorulmadan tatlı bir kazanç elde edebileceğinizi göreceksiniz.

PTC sistemleri tahmin edilenden daha risklidir. Hesaplamalarda gösterilen kazançların elde edilmesi sanıldığı kadar kolay değildir. PTC sistemlerinin asıl mantığı reklamları dışarıdan bulmakken ziyaretçilerin sadece para kazanmak için siteleri geziyor olması, içeriğiyle ilgilenmiyor olması reklam sıkıntıları yaşamalarına neden olmaktadır. Bir şekilde sitelerinin aktifliğini göstermek isteyen site sahipleri kendi sitelerinin reklamlarını veya başka sitelerin reklamını ücretsiz yayınlamaktadır.

Sosyal Ağlar

Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar son zamanlarda hızla gelişti. Buna paralel olarak sosyal ağlar da bir gelir kaynağı haline geldi. Kurulan fan sayfaları ve bunların hayran sayıları hiç de azımsanacak rakamlardan oluşmamaktadır. Bu tarz sayfaların açılması, güncellenmesi ve üye çekiminin sağlanması sonucu olarak düzenli bir gelire sahip olabilirsiniz. Bir milyon kişinin hayran olduğu bir dizi sayfasında paylaşacağınız link bir web sitesinin ziyaretçi akınına uğramasına sebep olabilir. Ayrıca satışını yaptığınız bir ürünün yine bu tarz bir sayfada tanıtımının yapılması son kullanıcıya doğrudan ulaşılmasını sağlayacağı için satışları olumlu yönde etkileyecektir. Sonuç olarak bu tarz sayfaları belirli bir düzeye getirip satabileceğiniz gibi kendiniz reklam amaçlı da kullanarak internetten gelir kapısı oluşturabilirsiniz. Fakat bu da beraberinde riski getirmektedir. Kullanıcıların reklamlarla sürekli rahatsız edilmesi, sayfanın amacı dışında kullanılıyor olması yöneticiler tarafından kapanma riskini de beraberinde getirecektir.

Makale Yazımı

Çoğu internet site sahibinin arama motoru optimizasyonu ve site tasarımı ile fazla vakit harcadığından içerik üretmeye zamanı veya sabrı kalmadığını söyleyebiliriz. Sitelerine bu kadar zaman ve emek harcarken kopyala yapıştır içerik eklemenin kendi emeklerine saygısızlık olduğunu düşünen site sahipleri özgün içerik hazırlama işini başka kişilere ücret karşılığı yaptırmaktadırlar. Makale yazım işi sıkıcı olduğu kadar zor bir iştir de. Konu hakkında bilgi sahibi olmanın ötesinde öncelikli olarak akıcı cümlelerin tercih edilmesi, akıldan geçen şeylerin yazıya düzgün olarak aktarılması gerekmektedir. Özgün yazı hazırlamanın zor tarafı da ücret bakımından emeğin karşılığının yeterince alınamıyor olmasıdır. Bunun haricinde bazı site sahiplerinin bitmek bilmeyen özel istekleri ve zor memnun olmaları da makale yazarlığının olumsuz yönleri arasında sayılabilmektedir.

Video / Reklam İzleme, Anket Doldurma

Son zamanlarda yabancı ülkelerdeki reklam sistemleri, internetten para kazandırma yöntemleri ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Bunlar arasında video izleyerek ve anket doldurarak puan kazanma ve bu puanların karşılığında hediye alma gibi seçenekler var. Fakat bu yöntemlerin ülkemizde tam olarak randımanlı bir şekilde çalıştığını söylemek yanlış olacaktır. Başlangıç aşamasında üyelere para veya seçtikleri ürünlerin teslimatını yapan firmalar daha sonrasında sponsor firma bulmakta sıkıntı yaşadıkları için ödemelerde de haliyle çıkmaza girdiler. Bu nedenle ülkemizde internet ne kadar yaygınlaşırsa yaygınlaşsın reklamcılık ve sponsor konusunda henüz gelişmiş ülkeleri yakalayabildiğinizi söyleyemeyiz. Forumlarda bu konuları araştıranlar ülkemize ödeme yapan bir çok yabancı site de görmüşlerdir. Bunların içlerinde güvenilir olanları olduğu kadar artık ödeme yapmayan bir çok firma da bulunmaktadır. Bazı yabancı siteler ise ülkemizde ödeme yöntemi olarak çek tercih etmektedirler. Fakat 20-30 dolarlık bir çekin bozdurma maliyeti yine o kadar tuttuğu için verilen emekler göz önüne alındığında pek avantajlı gelmemektedir.

Post Atmak

İnternette çeşitli nedenlerle, heveslerle kurulmuş milyonlarca internet sitesi var. Çoğu kolay yoldan hit kazanmak, para elde etmek için kurulmuş siteler. İnsanlar çok para kazanmak isterken yatırım yapmayı da sevmedikleri için özgün içerik eklemek yerine başka sitelerden kopya içerik girmeyi tercih edebiliyorlar. Ortalama bir siteye girilmesi ön görülen kopya içerik sayısı ise yaklaşık olarak 2000 konu kadar olunca site sahiplerine zor geliyor. Site sahiplerine zor gelen işlerin birileri tarafından yapılması yine internetten para kazanmak için bir sektör oluşmasına neden oluyor. Bu işe internet aleminde kısaca post atmak diyebiliriz. Fakat post atmak size bu yazıyı okuyunca kolay gelmesin. Saatlerce sabredebilecekseniz, parmaklarınızın ağrılarına dayanabilecekseniz bu işe girmenizi tavsiye ediyorum.

Sonuç;

Bu yazıda anlatılmayan başka yöntemler de olabilir, bu yöntemleri kendiniz araştırarak bulabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın; internetten para kazanılabilir. Biraz sabredip, emek harcamanız şartıyla...

4 Haziran 2012 Pazartesi

Bir Web Sitesinden nasıl para kazanılır?


Siteyi oluşturdunuz, içerik girdiniz, SEO çalışması yaptınız. Artık para kazanmaya hazırsınız. Şimdi nasıl para kazanacağımıza bakalım.

Bir web sitesinden para kazanma yöntemleri çok çeşitlidir. Belli başlı yöntemleri aşağıda inceleyeceğiz. Genel olarak site içine yerleştirilecek reklamlar içerikle alakalı olmalı ve fazla göze batmamalıdır. Sizi takip eden bir ziyaretçi kitlesi oluşturabilirseniz, kendinize sürekli bir kazanç kapısı oluşturmuş olursunuz.

Reklam Yayıncılığı

Bu konuda Google Adsense güvenilir tek alternatif gibi görünüyor. Ödemelerde sıkıntı yaşamak istemiyorsanız, Google Adsense ile çalışın. Yapmanız gereken bir Google Adsense heasbı oluşturmak ve reklamları sitenizde yayınlamak. Ziyaretçileriniz yayınladığınız reklamlara tıkladıkça siz para kazanırsınız. Reklamlara kendiniz tıklayarak Google’ı yanıltmanızı tavsiye etmem. Bu hileniz hemen fark edilecektir ve bunun sonucunda Adsense hesabınız askıya alınacaktır. Arkadaşlarınızı tıklamak için teşvik etmeniz de iyi bir fikir değil. Sürekli aynı ip’den gelen tıklamamlar da fark edilecektir. Bu nedenle sizin yapmanız gereken, sitenize özgün içerik girerek ziyaretçi sayınızı arttırmak olmalı.

Pop-Up reklamcılığı

Diğer bir reklam kazanç sağlama yöntemi pop-up reklamcılığıdır. Bu yöntemde siteniz her açıldığında reklamlar arka planda açılan bir ürünün veya sitenin tanıtımı şeklinde kendisini gösterir. Bu reklam türünü fazla kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Bunun 2 önemli sebebi var. Birincisi ziyaretçileriniz pop-up pencerelerden rahatsız olur. İkincisi pop-up reklamlar internet tarayıcılara takılır ve reklam amacına ulaşmaz.

Video Reklam

Sitenizde yayınlayacağınız videoların başlangıcına veya sonuna ilginç bir reklam ekleyebilirsiniz. Ancak bu reklamın süresi fazla uzun olmamalı. İlginç ve eğlendirici olursa daha çok izlenir. Önemli olan ziyaretçilerinizi sıkmamaktır.

PR (Page Rank) ve Kazandırdıkları

Google belirli zaman dilimlerinde sitelere kendi belirlediği çeşitli algoritmalara göre değerler vermektedir. Bu değerler 0 dan 10’a kadar devam der. Bir sayfanın PR değerini aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz:


Gerçek hayatta olduğu gibi internet dünyasında da popülerlik kolay kazanılmıyor. Ancak Google algoritmasına göre popülerliği yüksek olan bir sitenin başka bir siteyi tavsiye etmesi o sitenin PR değerini yükseltmesini sağlayabilir. Bu tavsiye genellikle ana sayfanın ve alt sayfaların altında veya herhangi bir yazı içinde popüler olmayan siteye link verilmesi şeklinde olmaktadır. Popüler olmayan siteye belirli kelimelerde link verilmesi sitenin link verilen kelimede daha üst sıralara çıkmasına imkân tanır.

Tanıtım Yazısı / Link Satışı

Websitenizin Page Rank değeri yüksek olursa, bu siteden başka siteleri tavsiye ederek, yani link satarak gelir elde edebilirsiniz. Ancak bu gelirin legal olduğu söylenemez. Çünkü yapılan işlem arama motorlarını aldatmaya yöneliktir. Şikayet edilirse, siteniz cezalandırılabilir.

Ürün Satışı

Yukarıda anlatılan tüm yöntemler size belli bir gelir getirse de, yine en büyük kazanç Affiliate Marketing yani Satış Ortaklığı Sistemi’ndedir. Satış Ortaklığı Sistemi gerçek hayattaki ticaret sitemi ile aynıdır. Bir ürünü pazarlarsınız ve sattığınız ürün üzerinden komisyon alırsınız. Ancak internet üzerinden pazarlamanın avantajları çok fazladır. Sattığınız ürünle ilgili bir sorumluluğunuz yoktur, siz sadece aracılık yaparsınız. Hiçbir sermayeniz olmasa dahi para kazanabilirsiniz. Gerçek hayatta size çok pahalıya mal olacak reklamları internet üzerinden yapmak çok ucuzdur. Kazancınız ise neredeyse sınırsızdır. Elde edeceğiniz kazanç tamamen sizin çalışmanıza, doğru stratejileri uygulayıp, doğru adımlar atmanıza ve düzenli çalışmalar yapmanıza bağlıdır.
Genel olarak web sitesi kurarak para kazanmak başlangıçta kolay gibi gözükse de, aslında o kadar kolay olamadığını, emek ve çaba gerektirdiğini işin içine girdikçe anlayacaksınız. Aynı amaçla kurulmuş milyonlarca sitenin varlığı sizin ciddi anlamda para kazanmanız için farklı, özgün projeler ortaya koymanızı gerektirmektedir. İnternetten web sitesi kurarak para kazanmak için sitenizi belirli yollardan geçirip belirli bir aşamaya getirmeniz gerekmektedir. Bu da sabır ve emekle ortaya çıkacaktır. Kısaca biraz çaba ve emekle herkes internetten az ya da çok para kazanabilir, ancak zengin olmak da mümkündür!

2 Haziran 2012 Cumartesi

İnternet Sitesi Kurarak Para Kazanmak Mümkün Mü?


WebSitesi kurmak kolay gibi görünse de, aslında zahmetli bir iştir. Ancak harcadığınız emeğe, verdiğiniz zahmete değecek bir iştir. Öncelikle bir websitesi sahibi olmanız gerekiyor. Nasıl sahip olacağınıza kısaca değinelim:

Nasıl Web Site sahibi olunur?

Her şeyden önce bir alan adı almanız gerekiyor. Size bu hizmeti ücretsiz sağlayan firmalar bulabilirsiniz. Bu firmalar reklam normalde ücretli olan bu işi reklam amacıyla yapmaktadırlar. Size tavsiyem alacağınız alan adının uzantısının “.com” olmasıdır. İnsanların aklında kalan genelde bu uzantıdır. Örneğin sizin sitenizin uzantısı “.org” ve sizinle aynı alan adına sahip bir kişinin uzantısı “.com” ise, sizin sitenizin adını aklında tutan bir ziyaretçi, tekrar sizin sitenize ulaşmak istediğinde, sitenizin adını “.com” uzantısı ile yazıp, sizin site yerine diğer siteyi ziyaret edecektir. Websitesi kurma işi uzun soluklu bir iş olduğu için en başından atacağınız adımlarda hep ileriyi düşünmelisiniz. Zaten “.com” uzantılı bir alan adı için ödemeniz gereken tutar aylık 10$ gibi bir rakamdır. Elde edebileceğimiz gelirleri düşünürsek, bu fiyat çok olmasa gerek.

Başlangıç için ücretsiz alan adı sahibi olabileceğimiz blogger, blogspot gibi siteleri deneyebilirsiniz. Ancak bir sonraki aşamaya geçmemiz için çok fazla beklemeyin.

Alan adı seçimi çok önemlidir. Genelde bu konu başlarda önemsenmez. Ama aslında sizin websitenizin alacağı trafiği doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Gereğinden fazla uzun olmamalı, akılda kalıcı bir isim olmalıdır. Alacağınız alan adı, sitenizin konusuna uygun olmalıdır.

Alan adı aldıktan sonra, kuracağınız sitede yayınlayacağınız yazılar, resimler ve videoların depolanabilmesi için bir yere ihtiyacınız olacaktır. Buna hosting denir. Basitçe hosting’i bilgisayarınızın hard diskine benzetebiliriz. Başlangıçta ücretsiz hizmet sunan hosting firmalarını tercih edebilirsiniz, ancak bu firmaların sunacakları imkanlar sınırlı olacaktır. Yerli hosting firmalarında bant genişliği ve depolama alanı genelde sınırlıdır. Ve her alacağınız yeni alan adı için extra ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu nedenle ben size Hostmonster sitesini tavsiye ediyorum. Hostmonster size şu imkânları sunmaktadır:
·         Sınırsız depolama alanı ve bant genişliği
·         Sınırsız Domain
·         Sınırsız E-mail hesabı
·         Ücretsiz Domain
·         cPanel Kontrol Panali
·         $100 Google Adwords Kredisi
·         Ücretsiz site kurma programları
·         Ücretsiz Online Mağazalar
·         WordPress, Galeri ve daha fazlası
·         7x24 saat teknik destek



Alan adınınızı ve host paketinizi aldıktan sonra sitenizi kurmaya başlayabilirsiniz. Sitenizi kurmak için ücretsiz içerik yönetim sistemlerinden faydalanabilirsiniz. Bu sistemlerin öne çıkan ikisini tavsiye edebilirim: Joomla ve WordPress. WordPress’in yapısı daha basittir, kullanımı kolaydır. Buna karşın Joomla sitenizi geliştirmek için çok daha fazla olanak sunar.

Sitemizi bir script(Joomla, Wordpress vb.) ile kurduktan sonra sıra ziyaretçilerin ilgisini çekecek ve arama motorlarında sık aranan ve sizin sitenizin üst sıralarda olmasını sağlayacak içerik eklemeye geldi. Ziyaretçilerin ilgisini çekecek güncel, popüler olaylara özgün olarak başka sitelerden alıntı yapmadan yer verirseniz bu sizin için artı olacaktır. Google kopya içerikleri kolaylıkla tespit edebilmekte ve bu tip siteleri kara listeye almaktadır. Bu yüzden sitenizde özgün içerik bulundurmak için özen gösterin. Arama motorlarında üst sıralara çıkma için SEO(Search Engin Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu ) çalışmaları yapmanız gerekiyor. GooMass Eğitim Kiti nde bu konu da anlatılmaktadır. Ancak daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız SEORehberi  linkine bir bakın.

Kilo vermeye çalışanların yaptığı en büyük hata, bir an önce sonuç görmek istemesi ve aceleci olmasıdır. Tartıya çıktığında bir değişiklik görmediği zaman demoralize olmakta ve pes etmektedir. Web sitesi kurarak para kazanmak işi de aynen bu şekildedir. Emek harcamadan, kendinden bir şey katmadan, sağdan soldan bulunan içeriklerle oluşturulan sitelerden para kazanamayınca bu tip kişilerin hevesleri kaçıyor ve pes ediyorlar. Pes etmekle kalmayıp, internetten para kazanmak mümkün değil, hepsi tuzak diyorlar. Oysa bu bir süreç işidir. Özgün içerik oluşturarak, insanların işine yarayacak bilgileri sunarak, hoş ve sade tasarımlı siteler oluşturursanız ve içeriği sıklıkla güncellerseniz, eninde sonunda sitenize gelen ziyaretçi sayısı artacak ve buna paralel olarak para kazanmaya başlayacaksınız. Yeter ki pes etmeyin, özgün içerikle sitenizi güncellemeye devam ederken SEO çalışmalarınızı da sürdürün.